PostHeaderIcon 2016.10.28. Judo sportági eszközcsomagot adtak át az Óbudai Nagy László Általános Iskolában

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága a nemzeti sportfejlesztés keretében 2015. áprilisában elindította A sport legyen a tiéd! programot, melynek fő célkitűzése, hogy országszerte segítse a sport beépülését a gyermekek mindennapjaiba, elősegítve ezzel a közreműködő sportági szakszövetségek utánpótlás-bázisának növekedését, továbbá a köznevelési intézmények sporteszköz állományának fejlesztésével támogatja az iskolai testmozgást. Az előző év sikeres megvalósításának eredményeként a Program 2016. év januárjában 13 sportági szakszövetség részvételével folytatásra került.

A program koordinációs feladatait a Magyar Diáksport Szövetség látta el.

A program keretén belül, a 13 sportági szakszövetség összesen több mint 1100 intézménybe helyez ki sportág specifikus eszközöket. Az eszközcsomagban részesülő iskolák közül, országszerte több mint 200 általános iskolai képzést folytató intézményben kerül megszervezésre sportágakat és sportegyesületeket bemutató esemény.

2016. 10. 28-án az Óbudai Nagy László Általános Iskola tornatermében ünnepélyes keretek között „A sport legyen a tiéd” program keretében judo sporteszköz csomag (50 nm tatami, 20 db judogi és  judo könyv csomag) került átadásra.

 A Magyar Diáksport Szövetség részéről Horváth Dániel úr jelent meg. A judo sportági bemutatót az ÓNL-ZÁPOR DSE edzője és 4 fiatal judoka tartotta.  Bazsó Attila judo edző bevezetőjében beszélt a judo nevelési rendszer kialakulásáról és elterjedéséről világszerte, majd sportággá válásáról és ennek az iskolai nevelésbe való beépüléséről. Közben a judokák gyakorlati bemutató keretében melegítettek, majd eséstan bemutatót tartottak. Ezt követően judo leszorítás és dobás technikákat mutattak be, és gyakorló küzdelemmel zárták a bemutatót. A folytatásban a nézőként megjelent tanulók lehetőséget kaptak, hogy kipróbálják a judo bemutatón látottakat. Pillanatok alatt úgy elárasztották a küzdőteret, hogy mozdulni sem lehetett. Ezért úgy döntöttünk, hogy osztályonként (20-30) gyerek tartózkodhat egy időben a tatamin és kb. 5 percet gyakorolhat .

Miután a gyerekek birtokukba vették az ajándékot, Szilágyiné Debreceni Mária intézményvezető méltatta az iskolában, az alsó évfolyamokon 10 éve sikeresen működő judo alapú testnevelést.  Elmondta, hogy az eszközcsomagnak köszönhetően lehetőség nyílik a program felső évfolyamokon való folytatására.  Ezután ismertette az eszközcsomag használatának feltételeit, majd az MDSZ részéről megjelent Horváth Dániel úrnak és a bemutatón résztvevőknek megköszönte a bemutató megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget.

Comments are closed.